gandul.info: Cum va arăta ROMÂNIA PESTE 50 DE ANI?

În condiţiile în care românii continuă să plece, în special specialiştii, o soluţie ar fi înlocuirea lor cu specialişti străini. Potrivit studiului Fundaţiei Soros, străinii sunt destul de bine văzuţi în România, de către populaţia majoritară. Totuşi, până să câştige simpatia românilor, străinii trebuie să treacă de statul român..."Există mai multe documente strategice la nivel european care încearcă să contureze o politică de integrare a imigranţilor. Dar o politică propriu- zisă nu, asta rămâne la latitudinea statelor naţionale.În România nu există politici ţintite referitoare la cei care deja se află pe teritoriul ţării, ci doar pentru cei care vor să vină fix în scop de muncă. Dar nici aici lucrurile nu sunt minunate. Sunt agreaţi doar cei înalt calificaţi, însă majoritatea celor dispuşi să vină au calificare medie sau minimă". O altă problemă pe care o întâmpină puţinii imigranţi în România este lipsa accesului la educaţie, sistem medical sau slaba reprezentare în faţa autorităţilor statului. "În ceea ce priveşte acordarea cetăţeniei, în România se merge pe legea sângelui. Dacă un părinte este român, copilul născut în România capătă cetăţenia. Dar dacă ambii părinţi sunt străini, iar copilul se naşte pe teritoriul ţării noastre, nu capătă cetăţenia. Avem în prezent destul de mulţi copii chinezi, care s-au născut în România, vorbesc româna, dar nu sunt cetăţeni români".
Potrivit Mipex.eu, un organism de evaluare a integrării migranţilor în ţara de adopţie, România a primit calificativul de "nefavorabil" în ceea ce priveşte accesul la educaţie al imigranţilor. În ceea ce priveşte participarea politică a imigranţilor, România se clasează pe ultimul loc într-un clasament care include ţările UE şi SUA...

Read more

LOADING

New results of MIPEX
(2014-2020)

We are pleased to announce that the new results of MIPEX (2014-2020) will be published by the end of 2020. MIPEX 2020 will include 52 European and non-European countries: Australia, Brazil, Canada, China, EU28, India, Japan, Mexico, US and much more. Stay tuned!